Nieuwsbrief Februari 2016

Hierbij ontvang je het februari 2016 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Hij gaat over de kunst van het loslaten. (Deel 3). Als het gaat om moeite met loslaten is er geen onderscheid tussen het loslaten van  prettige dingen of onprettige dingen. Je kunt moeite hebben met het loslaten van een kind of een geliefde maar net zo veel moeite met het loslaten van een ruzie, een nare sfeer, of een slechte gewoonte. (uitstelgedrag te laat naar bed gaan, ongezond eten, nagelbijten)

Zelfstandig

Als Sanne de dochter van Frans en Bianca 18 geworden is, gaat ze op zichzelf wonen. Bianca heeft daar moeite mee. Ze mist haar dochter en maakt zich er zorgen over of het wel goed gaat. Sanne is een slechte eter en met name over haar eetgedrag maakt ze zich zorgen. Als ze bij haar dochter op bezoek gaat neemt ze regelmatig eten voor haar mee. Ze belt haar vaak op en geeft haar ongevraagde adviezen over hoe laat ze naar bed moet gaan, hoe ze met haar vrienden moet omgaan, over wat ze moet eten en over haar kleding.

Loslaten is een ander zijn eigen leven laten leiden.

Sanne trekt zich steeds meer terug uit het contact met haar moeder; ze komt haast niet meer thuis en belt ook nog maar zelden. Bianca probeert er op alle mogelijke manieren voor te zorgen dat het Sanne aan niets ontbreekt, maar als Bianca op een dag op bezoek is, ziet ze dat al het eten dat ze de hele week heeft gebracht in de vuilnisbak ligt…….

Vertrouwen is niet het hebben van alle antwoorden
maar het openstaan voor alle vragen.

Earl Gray Stevens

Het besef dat we allemaal één zijn kan helpen om gemakkelijker los te laten. Het is vaak moeilijk om te zien dat mensen die ons onrecht aandoen, die ons kwetsen en die ons afwijzen allemaal deel uitmaken van hetzelfde geheel en net zo zijn als wij.

En hoe vaak blijkt uit de eerste reactie van iemand die onrecht is aangedaan niet hoezeer hij overeenkomt met diegene die hem wat heeft aangedaan? Hoe vaak wenst hij hem niet hetzelfde lot toe?

Verwarring is de afstand tussen wat het echte leven je over jezelf laat zien en je weigering hetzelfde te zien. 

Guy Finley

David is een leider van een zeer gewelddadig onderdeel van de Ku Klux Klan. Hij verheerlijkt Hitler en vind het blanke Arische ras superieur. Hij heeft 9 jaar in de gevangenis gezeten vanwege verschillende terreurdaden, o.a. het in bezit hebben, fabriceren, vervoeren en demonstreren van explosieven. Hij wil zijn leven geven voor de Klan en vindt de naam terrorist een eretitel. Hij is dol op zijn dochter en zijn dochter op hem.

Als zijn dochter een kind krijgt van een donkere man wil hij niets met het kind te maken hebben. Hij maakt denigrerende opmerkingen over het kind; noemt het een beest en een monster dat volgens hem een zeer grote kans maakt om later een dief, een verkrachter en parasiet te worden. Hij heeft in de gevangenis gezeten, omdat hij bommen maakte om een abortuskliniek op te blazen, maar als zijn dochter zwanger is van een donkere man zegt hij dat ze abortus moet plegen. Hij is van mening dat als iemand maar één druppel bloed heeft van een donker iemand, dat hij dan geen mens meer is.

Hij heeft zijn kleinzoon nooit willen zien.

Ondanks het feit dat hij het hart van zijn dochter breekt, door zich zo tegen haar zoon op te stellen, blijft hij bij zijn standpunt. Het aanvaarden van zijn kleinzoon druist te veel in tegen zijn principes en moraal. Naast zijn onverzettelijke harde kant heeft hij ook een andere kant. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat hij zielsveel houdt van de vrouw waar hij mee getrouwd is en dat hij zich zonder haar verloren voelt.

Opgesloten zijn, is niet altijd achter tralies zitten.
Je kunt ook een gevangene van je eigen overtuigingen zijn.

Maharadji

De meeste mensen zullen zich niet herkennen in de denkbeelden van deze man en het gevoel hebben dat zij totaal anders zijn dan hij. Toch heeft hij ook dingen waarin veel mensen zich wèl zullen herkennen; de liefde voor zijn dochter en zijn vrouw, de kwetsbaarheid die hij daarbij ervaart, zijn loyaliteit en zijn principiële houding. Alleen datgene waar hij zijn energie en zijn eigenschappen voor inzet zijn anders.

Het kleine denken ziet vele stukjes
Het grote denken ziet alles als één.

Zhuangzi

De beslissing

Ellen en Theo hebben een diep zwakzinnige zoon, Arjan. Theo heeft een eigen bedrijf dat  veel van zijn tijd opslokt. Hij is weinig thuis. De zorg voor Arjan komt voornamelijk op Ellen neer. Naarmate Arjan ouder wordt, valt het Ellen steeds zwaarder om hem te verzorgen; Arjan wordt steeds groter en zwaarder en het is steeds moeilijker om hem te wassen, aan te kleden en naar het toilet te helpen. Ook eten geven wordt steeds moeilijker; hij is onverzadigbaar en om te voorkomen dat hij te zwaar wordt, let ze er zorgvuldig op dat hij niet te veel eet. Als Arjen iets lekker vindt en het eten is op, dan wordt hij heel agressief.

De wereld van Ellen wordt steeds kleiner. Haar voornaamste bezigheid bestaat uit het zorgen voor Arjan. Ze merkt dat ze zich steeds vaker eenzaam en somber gaat voelen. Ze vraagt zich wel eens af of het niet beter zou zijn als Arjan in een tehuis zou gaan wonen, maar ze is bang dat hij daar niet de verzorging zal krijgen die hij thuis heeft. Telkens als ze het met Theo bespreekt, dan legt hij de keuze weer bij haar neer: zij zorgt voor Arjan en zij moet het dus beslissen. Ellen voelt de verantwoordelijkheid van de keuze als een last op haar schouders drukken. Na elke periode van twijfel besluit ze toch maar weer om Arjan zelf te blijven verzorgen. Ze houdt vast aan de bestaande situatie, omdat ze niet in staat is om in haar eentje de verantwoordelijkheid te dragen voor de beslissing en ook omdat ze geen idee meer heeft, hoe ze haar leven in moet vullen als Arjan er niet meer is om voor te zorgen. Ze heeft zich zo lang op de behoeften van Arjan gericht, dat ze geen idee meer heeft wat haar eigen behoeften zijn.

Soms moet je afstand
nemen van iemand
om jezelf terug
te kunnen vinden.

Zit je vast omdat het je niet lukt om die dingen die je niet meer dienen achter je te laten? Zoek je een steuntje in de rug om daar inzicht in te krijgen, om je te helpen om moed te verzamelen, of om aanmoediging te krijgen, neem dan contact met me op. Ik kijk graag met je mee.

Tips

  • Als je moeite hebt om je bemoeienis met een ander los te laten, realiseer je dan dat een ander het beste weet wat goed voor hem is, ook al is dat voor jou niet te begrijpen. En als hij niet het beste kiest is dat misschien wel nodig voor zijn ontwikkeling. Volgen, vragen en aansluiten werkt vaak beter dan dwingen.
  • Geweld, agressie en buitensluiten komen voort uit een verwonding. Pas als je dat begrijpt, kun je het gevoel van wraak loslaten.
  • Het verlies van contact met je behoeften maakt soms dat je die van anderen blijft volgen.
  • Als je je te lang richt op het vervullen van de behoeften van anderen raak je het contact met je eigen behoeften kwijt. Als je weer contact maakt met je eigen behoeften, open je weer de weg om ook je eigen behoeften te vervullen.

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie. Ook mensen die kampen met relatieproblemen of die hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

Afspraak maken

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel: 070 352 32 83 of 06 55 905 756. Of kijk op: http://www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl. De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen. Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp. Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank). Ze kunnen zich abonneren via mijn website: http://www.gestaltonline.nl.

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl. Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: http://www.gestaltonline.nl/uitschrijven.