Nieuwsbrief Maart 2016

Hierbij ontvang je het maart 2016 nummer van de Nieuwsbrief van Gestaltpraktijk Impuls. Hij gaat over de kunst van het loslaten. We zijn allemaal wel eens gekwetst – we zijn slecht behandeld, ons vertrouwen is geschonden of ons hart was gebroken. En hoewel het normaal is daarover pijn te voelen, blijft die soms toch iets te lang duren. We voelen de pijn steeds opnieuw en hebben moeite met loslaten. Het maakt ons ongelukkig en kan ook onze relaties in negatieve zin beïnvloeden, ons afleiden van ons werk, ons gezinsleven en ander andere belangrijke dingen.

Soms is het moeilijkste, niet om los te laten, maar om opnieuw te beginnen.

Ook lijden in de vorm van teleurstelling, verlies, verdriet, fysieke pijn, kan moeilijk zijn om los te laten. We worden niet alleen door ons eigen lijden belast, maar misschien nog wel meer door het lijden van onze geliefden.

Om vlinders te zien, moeten we rupsen verdragen.

Sapstroom

Lijden van onszelf en dat van anderen is dan ook iets wat we over het algemeen zo snel mogelijk willen opheffen en daarom verzinnen we van alles om weg te komen van dat slecht te verdragen gevoel. We proberen het lijden van onze geliefden soms op te heffen door het geven van adviezen.

Neem mijn raad maar aan. Ik gebruik hem toch niet.

Dan kunnen we tenminste het gevoel hebben dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het opheffen van het lijden en kunnen wij tegelijkertijd ons eigen gevoel van onmacht opheffen. Als de geliefde onze adviezen niet opvolgt, dan kan het mededogen omslaan in verwijten en beschuldigingen

Als je stopt met beschuldigen kan verdriet worden omgezet
in een kracht die verenigt in plaats van verdeelt.

Viveca Sten

En soms heeft iemand geen adviezen nodig om toch het appèl van de ander te voelen.

De bevalling is pijnlijk. Gelukkig houdt de vrouw de hand van haar man vast. Dan zal hij minder lijden.

Pierre Desproges Bron: Dictionnaire superflu

Werk

Chris heeft een tijdelijk contract bij een IT bedrijf. Hij wil dolgraag een vaste baan bij het bedrijf, zodat hij er zijn eigen werk, zijn eigen verantwoordelijkheden en zijn eigen plek zou hebben. De vorige keer dat hij een tijdelijk contract had, was het niet gelukt om een vaste baan te krijgen en hij is vastbesloten om ervoor te zorgen dat het deze keer wel zal lukken. Hij werkt zich uit de naad om zichzelf te bewijzen; hij doet alle klussen die niemand wil doen, valt in voor collega’s, werkt veel thuis en maakt op het werk veel overuren.

Tussen het volhouden door mag je best even uitrusten.

Olaf Hoenson

Tegen de tijd dat zijn contract afloopt gaat hij steeds minder functioneren; hij kan zich minder concentreren, voelt zich vaak en moe en prikkelbaar en slaapt slecht. Op het moment dat zijn contract afloopt, zit hij met een burn-out thuis en krijgt een ander de baan.

Als je op je tenen staat, sta je niet stevig.
Als je grote stappen neemt, kun je niet ver lopen.

Tao

Na een jaar is hij nog steeds niet in staat om te werken. Hij is nog steeds heel snel moe, heeft veel hoofdpijn, hartkloppingen, voelt zich depressief en heeft angst- en paniek aanvallen. Die keren dat hij wat energie heeft en iets gaat doen, is hij daarna dagenlang van slag. Zijn vader belt hem regelmatig op en probeert hem op te peppen. Soms lukt dat en vaak ook niet.  Zijn vader begint er steeds meer moeite mee te krijgen dat er geen verbetering zit in de situatie van Chris.

We hebben vaak moeite om een ander te laten zijn
zoals hij of zij is omdat we onszelf ook slecht
kunnen accepteren zoals we zijn.

Annemarie Postma

Hij voelt weer de angst die hem zelf zo vaak naar de keel heeft gegrepen; de angst om zijn baan te verliezen en zijn gezin niet meer te kunnen onderhouden. Langzamerhand beginnen zijn aanmoedigingen een steeds meer verwijtend karakter te krijgen. Chris moet zich er overheen zetten en toch eens een keer iets gaan ondernemen. Hij is nog jong en kan toch niet de rest van zijn leven zonder werk zitten? Hoe ziet hij de toekomst zonder werk? De verwijten van zijn vader worden steeds scherper en uiteindelijk vindt zijn vadert dat Chris lui en gemakzuchtig is en vaker een schop onder zijn kont moet krijgen.

Loslaten is niet opjagen, preken of opspelen, maar proberen je eigen zwakte te zien.

Veel mensen willen liever dat een ander iets loslaat, om hun leven comfortabeler te maken, dan ze dat zelf doen. Vooral in partnerrelaties en in de relatie tussen ouders en kinderen zie je vaak dat eigenlijk geen van de beiden hun eigen gewoonte willen loslaten. Het is gemakkelijk als de andere partij dat doet, zodat zij zelf geen moeite hoeven doen. Ze komen dan terecht in de vicieuze cirkel van: Als jij  nou maar  ……  zou doen, dan hoef ik niet …………….

Het leven zou een genot zijn, als iedereen de helft deed van wat hij van anderen verlangt. 

Sirius

Geld

Katja en Vincent zijn een paar jaar getrouwd. Ze zijn dol op elkaar, maar iets waar ze elkaar niet in kunnen vinden is de manier waarop ze met geld omgaan. Katja is zuinig en geeft niet meer uit dan nodig. Ze komt uit een gezin waar regelmatig grote geldzorgen waren en ze wil daar niet meer in terecht komen. Vincent laat het geld graag rollen. Hij vindt dat je van geld moet genieten en geeft het gemakkelijk uit. Hoe meer Katja op de uitgaven beknibbelt, hoe meer Vincent uitgeeft en hoe meer Vincent uitgeeft, hoe meer Katja probeert te besparen. Geen van beiden is bereid om zijn eigen idee een beetje los te laten en wat meer in de richting van de ander op te schuiven. De ander moet het werk doen, zodat zij kunnen blijven doen wat ze altijd deden.

Vele mensen willen de wereld veranderen, maar slechts
weinigen zijn bereid hun eigen denken te veranderen.

Miranda

Heb je ook moeite met loslaten en weet je niet wat je in de weg zit en hoe je dat aan moet pakken? Als je hulp nodig hebt om je onbewuste saboteurs op te sporen, dan wil ik graag met je meekijken.

Tips/ Vragen

  • Als je opnieuw moet beginnen, moet je weten wat je nodig hebt. Als je contact maakt met je behoeften, dan heb je het begin al gemaakt.
  • Wat vind je moeilijk om naar te kijken en wat is er voor nodig?
  • Welk deel van het advies dat je aan een ander geeft is eigenlijk voor jezelf bestemd?
  • Wat ben je bereid te investeren in het loslaten?

Heb je ook manieren van omgaan met jezelf of met anderen die misschien lange tijd gewerkt hebben, maar die in de huidige situatie niet meer effectief zij? Wil je hulp bij het tot stand brengen van meer contact, bel dan vrijblijvend voor meer informatie. Ook mensen die kampen met relatieproblemen of hun assertieve vaardigheden willen verhogen zijn van harte welkom. Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen of kijk op de site van de NVAGT.

Afspraak maken

Ter kennismaking of voor meer informatie mail naar Impuls: info@gestaltonline.nl of bel: 070 352 32 83 of 06 55 905 756. Of kijk op: http://www.gestaltonline.nl of: www.instituutvoorrelatietherapie.nl. De therapeuten die verbonden zijn aan het instituut voor relatietherapie werken in verschillende plaatsen in Nederland waardoor mensen uit een groot gebied bij ons terecht kunnen. Onze betrokkenheid en passie en de uitwisseling van kennis en ervaring zijn een garantie voor deskundige hulp. Ken je anderen voor wie deze Nieuwsbrief interessant kan zijn? Mail hem dan door. (Waarvoor mijn dank). Ze kunnen zich abonneren via mijn website: http://www.gestaltonline.nl.

Reageren

Wil je reageren op Nieuwsbrieven, of heb je er een vraag over, stuur dan een email naar: info@gestaltonline.nl. Mogelijk schrijf ik er in de volgende Nieuwsbrief over. Wil je de Nieuwsbrief niet meer ontvangen, ga dan naar: http://www.gestaltonline.nl/uitschrijven.